E-mail > Wysyłanie wiadomości e-mail > Wysyłanie oryginałów w określonym czasie (Transmisja z opóźnieniem) (e-mail)
*
Wysyłanie oryginałów w określonym czasie (Transmisja z opóźnieniem) (e-mail)

Powrót do omówienia

Tryb Transmisja z opóźnieniem umożliwia przechowywanie zadania wysyłania w pamięci i wysłanie go później
Domyślnym ustawieniem jest <Wyłącz>.


Uwaga
  • Można zarezerwować do 70 zadań do późniejszego wysłania. Jednak rzeczywista liczba zadań, które można zarezerwować, może wynosić mniej niż 70 w zależności od następujących warunków:
  • Jeśli jednocześnie wysyłanych jest kilka dokumentów.
  • Jeśli wysyłane są dokumenty o dużym rozmiarze.
  • W pamięci oprócz zadań opóźnionego wysyłania są zapisane inne zadania.
  • Po wysłaniu dokumentów w trybie opóźnionego wysyłania są one automatycznie usuwane z pamięci.
  • Urządzenie umożliwia sprawdzenie stanu lub anulowanie transmisji zadań, dla których wybrano wcześniej czas wysyłania. (Patrz sekcja „Sprawdzanie/usuwanie dokumentów transmisji wiadomości e-mail”).
  1. Umieść oryginały.
  1. Naciśnij klawisz [Main Menu] (Główne menu).
  1. Za pomocą klawiszy [], [] lub (kółka przewijania) wybierz opcję <Wysyłanie/faks>, a następnie naciśnij klawisz [OK].
  • W przypadku wyświetlenia ekranu wysyłania uwierzytelnionego, należy postępować według instrukcji z sekcji „Logowanie do usługi wysyłania uwierzytelnionego”.
  1. Określ odbiorcę.
  • Szczegółowe informacje dotyczące określania odbiorcy znajdują się w sekcji „Określanie odbiorców (e-mail)”.
  1. Za pomocą klawiszy [], [] lub (kółka przewijania) wybierz opcję <Ust. transmisji z opóźnieniem>, a następnie naciśnij klawisz [OK].
  1. Wprowadź czas wysyłania za pomocą klawiszy numerycznych – , a następnie naciśnij klawisz [OK].
  • Wprowadź wszystkie cztery cyfry (włącznie z cyframi zero) używając formatu 24-godzinnego.
    Przykłady:
    03:50:00 po południu → 1550
  • W celu anulowania wprowadzania czasu naciśnij lewy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Anuluj> i w rezultacie wrócić do poprzedniego ekranu.
  • Po ustawieniu godziny wcześniejszej niż aktualna dokument zostanie wysłany o tej godzinie następnego dnia.
  • Jeśli podczas wprowadzania czasu wysyłania nastąpi pomyłka, naciśnij klawisz (Kasuj), aby wyczyścić pole, a następnie wprowadź kolejny czterocyfrowy numer.
  1. Naciśnij klawisz (Start).
  • Skanowanie rozpocznie się, gdy oryginał zostanie umieszczony w podajniku. Zeskanowane dane są zapisywane w pamięci i przesyłane do wybranego odbiorcy w wybranym czasie.
  • W celu anulowania skanowania naciśnij lewy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Anuluj> lub naciśnij klawisz (Stop).
  • Jeśli ustawienia obszaru [Authentication Method] (Metoda uwierzytelniania) w kategorii [SMTP Authentication Settings] (Ustawienia uwierzytelniania SMTP) są tak skonfigurowane, aby wyświetlany był ekran uwierzytelnienia, po naciśnięciu przycisku (Start) wyświetlone zostanie okno wprowadzania hasła sieciowego (SMTP). (Patrz sekcja „Określanie ustawień wysyłania uwierzytelnionego”). Określ nazwę użytkownika, a następnie naciśnij prawy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Ustaw>.
  1. Za pomocą klawiszy [], [] lub (kółka przewijania) wybierz rozmiar oryginału, a następnie naciśnij klawisz [OK].
  1. Naciśnij klawisz (Start).
  • Rozpocznie się skanowanie.
  • W celu anulowania skanowania naciśnij lewy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Anuluj> lub naciśnij klawisz (Stop).
  • Jeśli ustawienia obszaru [Authentication Method] (Metoda uwierzytelniania) w kategorii [SMTP Authentication Settings] (Ustawienia uwierzytelniania SMTP) są tak skonfigurowane, aby wyświetlany był ekran uwierzytelnienia, po naciśnięciu przycisku (Start) wyświetlone zostanie okno wprowadzania hasła sieciowego (SMTP). (Patrz sekcja „Określanie ustawień wysyłania uwierzytelnionego”). Określ nazwę użytkownika, a następnie naciśnij prawy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Ustaw>.
  1. Postępuj zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami, a następnie dla każdego oryginału jeden raz naciśnij klawisz (Start).
  1. Po zakończeniu skanowania naciśnij prawy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Wykonane>.

Zeskanowane dane są zapisywane w pamięci i przesyłane do wybranego odbiorcy w wybranym czasie.


  • Powrót na początek