E-mail > Wysyłanie wiadomości e-mail > Preferencje (e-mail) > Korzystanie z preferencji (e-mail)
*
Korzystanie z preferencji (e-mail)

Powrót do omówienia

Jeżeli dokumenty są często wysyłane za pomocą tych samych ustawień i do tego samego odbiorcy, warto zapisać te ustawienia do preferencji. Kiedy konieczne będzie określenie odbiorcy, wystarczy tylko wybrać preferencję, do której przypisano ustawienia dokumentu i odbiorcę, a następnie wysłać dokument.
Możliwe jest przywołanie ustawień za pomocą ekranu Wybierz typ wysyłania.


Uwaga
  • Aby korzystać z tej funkcji, należy najpierw przyporządkować żądane ustawienia do przycisku preferencji. (Patrz sekcja „Zapisywanie preferencji (e-mail)”).
  • Szczegółowe informacje dotyczące wysyłania dokumentów znajdują się w sekcji „Podstawowe metody wysyłania wiadomości e-mail”.
  1. Naciśnij klawisz [Main Menu] (Główne menu).
  1. Za pomocą klawiszy [], [] lub (kółka przewijania) wybierz opcję <Wysyłanie/faks>, a następnie naciśnij klawisz [OK].
  • W przypadku wyświetlenia ekranu wysyłania uwierzytelnionego, należy postępować według instrukcji z sekcji „Logowanie do usługi wysyłania uwierzytelnionego”.
  1. Naciśnij lewy klawisz funkcyjny, aby wybrać opcję <Preferencje>.
  1. Za pomocą klawiszy [], [] lub (kółka przewijania) wybierz preferencje do przywołania, a następnie naciśnij klawisz [OK].
  • W przypadku wybrania preferencji, dla których wybrano już określonego odbiorcę, zostanie wyświetlony ekran ustawień wysyłania. Istnieje wtedy możliwość zmiany ustawień wysyłania lub dodania odbiorców.
  • Aby skontrolować ustawienia zapisane dla preferencji, należy wybrać opcję <Szczegóły>, naciskając lewy klawisz funkcyjny.

  • Po wybraniu preferencji, dla których nie wybrano jeszcze określonego odbiorcy, zostanie wyświetlony ekran wyboru trybu wysyłania. Istnieje wtedy możliwość wyboru odbiorców.
  • Aby anulować wszystkie ustawienia i przywrócić ekran Wybierz typ wysyłania, należy nacisnąć klawisz (Resetuj).
  • W przypadku, gdy dla parametru [E-mail Send] (Wyślij e-mail) ustawiono wartość [Do not allow] (Nie zezwalaj) lub [Only allow sending to own address] (Zezwalaj wyłącznie na wysłanie wiadomości na własny adres), preferencje zawierające adres e-mail odbiorcy będą wyszarzone. W takim wypadku nie można sprawdzić ani wywołać ustawień zapisanych w preferencjach. (Patrz sekcja „Określanie ustawień wysyłania uwierzytelnionego”).

  • Powrót na początek